Google i Microsoft danas

Marco Arment, u "Learning from competition":

Microsoft is so much more interesting today: while Google seems to think they don’t need to change anything [… about Android] and Apple’s customers are brainwashed by marketing, Ballmer has shut up about Apple publicly and Microsoft is making radical changes.

Evo ga jedno razmišljanje inspirisano citatom gore (iako nije direktno povezano sa temom samog teksta, a to je učenje od konkurencije).

Što se Inerneta i uticaja na isti tiče, pamtim:

  • Neprikosnoveni Microsoft s kraja devedesetih i iz perioda oko 2000 kada je Internet Explorer bio najbolju browser i držao 90%+ saobraćaja,
  • Nemarni i trapavi Microsoft tu negde oko 2003, 2004 sa bajatom verzijom Internet Explorera koju niko od njihovih inženjera godinama nije pogledao,
  • Zanemarljivi Microsoft tu negde od 2007, 2008. Održavamo kompatibilnost, ali je Internet Explorer toliko zaostao da je ta kompatibilnost na "radi" nivou, bez finesa i preciznog peglanja.

Iz mog ličnog ugla, još uvek su u trećoj fazi ili u laganom prelazu u četvrtu fazu (šta god ona bila). Uprkos tome, stoji da ljudi u Microsoftu ćute i rade i da je svaka nova verzija Internet Explorera bolja od prethodne.

S druge strane, Google je jako brzo prešao iz "slatki mali geeky Google" faze u "Jebote, moram smisliti način da se skinem sa njihovih servisa što pre!" fazu. Iako je Google jedan od glavnih pokretača razvoja browsera (samo pratite tempo kojim se razvija Chrome), ima nešto ljigavo u samom motivu i to ih čini… Zastrašujućim?

Apple živi od prodaje hardvera i sadržaja, Microsoft od prodaje softvera, ali Google ima drugačiju fintu: njima su korisnici proizvod koji nude svojim mušterijama (firmama koje plasiraju reklame). Uvek je sranje znati da si proizvod kojim neko trguje i zato mi je, na čudan način, Microsoft danas 10 puta draži nego Google.