Designing the Obvious

dto_small.jpg

Designing the Obvious je knjiga koja se bavi dizajniranjem aplikacija koje će koristiti ljudi. To je najjednostavniji način na koji mogu da je opišem. Prvi put sam je pročitao na prelazu proleće - leto prošle godine i jedna je od retkih knjiga koje sam pročitao od korica do korica u 2007.

Sada kada napokon završavamo activeCollab 1.1 vreme je da počnemo sa radom na narednoj verziji. Ideja je da se usredsredimo na pojednostavljavanje stvari. Do sada smo radili uglavnom na "mišićima" dodajući mogućnosti za koje smatramo da su korisne našim mušterijama. Dobro nam je išlo. activeCollab je prilično bogat mogućnostima za jednu mladu aplikaciju koju razvija mali tim, ali sada treba da se posvetimo usavršavanju onoga što imamo umesto dodavanju novih stvari.

To znači manje klikova, manje učitavanja novih stranica, manje stvari koje nepotrebno odvlače pažnju, manje konfuzije, više integracije i korišćenja otvorenih standarda, logičnosti, alata koji pomažu komunikaciji, približavanje mentalnom modelu korisnika...

Iz tog razloga mislim da će mi vraćanje knjizi kao što je Designing the Obvious puno pomoći u narednom periodu. Uz to ću imati šansu da vidim gde smo grešili dok smo pravili activeCollab 1.0 pošto je isti nastajao dok sam čitao knjigu i par meseci nakon toga.

Imate li vi neku knjigu ili resurs na webu koji se bavi dizajnom web aplikacija da preporučite?