30 dana noći

30 dana noći

Dva skorija filma bazirana na grafičkim novelama su po meni sam vrh: "V for Vendetta" i "300". "V for Vendetta" mi je čak toliko drag da bih ga najverovatnije izabrao za najbolji film koji sam do sada gledao kada bi me neko pitao.

Sada grupi odličnih filmova baziranih na grafičkim novelama možemo dodati i "30 dana noći".

Radnja filma je prilično jednostavna - u najsevernijem gradu Aljaske jednom godišnje nailazi period kada noć traje 30 dana. Šta se desi kada baš u to vreme grupica krvoločnih vampira odluči da svrati u posetu?

Smaranje i teoretisanje je na minimumu - ko su vampiri, odakle su došli i koja im je istorija i težnja kao vrste su skroz preskočeni. Razvoj i saživljavanje sa likovima? Ko bre ima vremena za dramu i duboka osećanja kada te napolju čeka sigurna smrt samo ako promoliš nos? Višak! Ono što je tu i što je bitno je 30 dana krvi, hladnoće, straha i borbe za opstanak.

Najmoćnija scena u filmu je prvi napad na grad kada većina stanovnika biva pobijena - pogled iz ptičije perspektive na apsolutni haos i paniku. Jednostavno savršeno!

No, da ne tupim jer time samo mogu pokvariti doživljaj. Ovaj film unosi svežinu u temu kojom su opasno udavili u zadnje vreme i zato apsolutna preporuka! Kao u slučaju filma "300" - uzmite ga za ono što jeste i uživajte :)