Front Row na TV-u

Imate Mac, veliki TV? Dobro sobno ozvučenje? Oh, super. To znači da dnevnu sobu možete da pretvorite u jedno integrisano multimedijalno iskustvo sa svega par kablova i opciono jednom zanimljivom spravom koju sam nedavno pominjao.

Sada ću pisati o tome kako uživate u filmovima i ostalim sadržajima sa vašeg Mac laptopa na TV-u. Možda se neko zapita - čemu priča, zar nije Mac u fazonu da samo prištekam spravu i sve radi? U ovom slučaju ne u potpunosti. Najočigledniji problem je da ne možete da koristite TV kao primarni display dok je laptop zaklopljen osim ako ne idete sledećim koracima:

  1. Povežite TV i laptop. Za desetak eura možete naći DVI - HDMI kabal. Ako imate MacBook Pro to je dovoljno. Za MacBook će vam trebati i MiniDVI - DVI konverter (koji je kod nas bezobrazno skup - parče plastike i žice košta ni manje ni više nego 30 eura).
  2. Audio izlaz na zvučnike ili TV u zavisnosti od toga kako povezujete ozvučenje (meni sve ide kroz TV).
  3. Laptop će prepoznati TV kao sekundarni display. Kada zatvorite laptop on će otići u sleep mod, a TV će izgubiti signal.
  4. Dok je laptop zaklopljen probutie ga pomoću Apple Remove-a. Sada će TV biti primarni display i moći ćete da uživate u jednom ogromnom i dobro ozvučenom Front Row iskustvu.

Manje više očigledno, zar ne? Meni u prvih par pokušaja kada sam probao ovo da namesti nije bilo jer nisam znao jedan izuzetno bitan detalja - laptop mora da bude povezan na napajanje da bi ovo radilo. Ako je laptop na bateriji ništa od posla.

front-row-on-tv.jpg

Pivo, grickalice i daljinski u ruke i udri :)

Vremeplov

Pored silnih unapređenja kojima se Apple hvali krajnji korisnici će Leopard najverovatnije zapamtiti kao Mac OS koji je doneo Time Machine. Ok, možda ne svi, ali ja definitivno hoću.

Za neupućene - radi se o sistemu za backupovanje podataka, a karakteriše ga jednostavnost korišćenja i transparentnost. Potrebno je da odaberete disk na kome će se backupi skladištiti i to je manje više to. Još možete da podesite šta ne želite da se backupujete (muziku i filmove na primer) i da li da vas Time Machine obavesti o brisanju starih backupa (kada se disk napuni Time Machine će napraviti mesta tako što će obrisati najstariji nedeljni backup). Time se lista opcija manje više završava.

Stvar je u potpunosti automatizovana i dešava se u pozadini tako da korisnik ne treba da razmišlja o celom procesu. To je ono što je najjači adut ovog sistema - podaci su na sigurnom bez cimanja.

time-machine-backup.jpg

Pored toga što vam omogućava da iz backupa izvučete podatke koje ste možda greškom obrisali ili vam opet trebaju, Time Machine ima i jedan killer feature - mogućnost da u potpunosti restoreuje vaš korisnički nalog pomoću Migration Managera. Nešto se desi sa vašim OS-om i prisiljeni ste da ga reinstalirate? Nikakav problem - nakon instalacije čistog OS-a samo recite Migration Manageru da uveze podatke iz Time Machine backupa i to je to. Savršeno jednostavno i korisno.

Više tehničkih detalja o Time Machineu možete pročitati u ovom tekstu na MacKorisnik.com blogu.

Prologue

Prologue je WordPress tema koja omogućava jednostavno kreiranje grupnog Twittera.

Skroz zanimljiva ideja. Već vidim raštrkane timove koji ga koriste kao krajnje jednostavan način da svi članovi ostanu u toku i znaju ko je šta smislio i na čemu radi. A i pojedince i grupe koji jednostavno žele platformu nalik Twitteru koju mogu da hostuju i kontrolišu.

Respect!

Kombinacija grafičkog i komandnog interfejsa u praksi

Upravo sam primetio jednu zanimljivu stvar u načinu na koji koristim računar - umesto da kliknem na nekakvu ikonicu ili stavku iz nekog menija da bih došao do nečeg što mi treba obično je dovoljno da pritisnem jednu kombinaciju tastera i počnem da kucam šta mi treba i da to bude nađeno. Enter i ja već slušam pesmu koju želim ili imam program koji mi treba pokrenut. Koristim par aplikacija kako bih postigao da su mi stvari koje mi trebaju uvek na dohvat ruke, a da ne moram ni da pipnem miša.

Treba da pokrenem određenu aplikaciju

Kucam Ctrl + Space i počnem da kucam ime aplikacije. QuickSilver mi izlista sve dostupne aplikacije i jednostavno odaberem šta hoću da pokrenem.

Launch Application

Zahvaljujući ovome u Docku imam samo Finder i Trash. Nema potrebe za bilo kakvim prečicama.

Hoću da čujem određenu pesmu

Pritisnem F8 i počnem da kucam. CoverSutra će pretražiti albume, izvođače i imena pesama i rezultate složiti u preglednu listu.

Launch Song

U Firefoxu sam i hoću da posetim određeni sajt

Fokusiram address bar sa Cmd + L ili Ctrl + T za novi tab nakon čega je address bar automatski fokusiran i počnem da kucam. Firefox 3 (još uvek u beti u trenutku kada ovo pišem) filtrira moj history i lista stranice koje odgovaraju upitu.

Launch Page

Ovaj novi Firefox feature plus Google pretraga (Alt + K) su skroz promenili način na koji koristim browser. Više mi ni Bookmarks bar nije vidljiv. Ne treba mi...

Manipulacijom do profita: Mat u tri poteza

Skupa Igračka

Nedavno sam čitao zanimljivu priču o tome kako neki američki proizvođači igračaka rešavaju problem slabe prodaje nakon božićnih praznika. Pošto smo konstantno izloženi američkoj kulturi dobro znamo kakva shopping mania kreće oko Božića. Tada su cifre koje industrija igračaka okreće zastrašujuće. Problem je u periodu posle Božića kada prodaja padne blizu nule i ne diže se narednih par nedelja / meseci. Kako bi izašli na kraj sa tim problemom neki proizvođači igračaka koriste sledeću šemu:

  1. Potez 1: Kompanija počne agresivno da reklamira jednu izuzetnu igračku par nedelja pre Božića. Klinci se nalože i iznude obećanje od svojih roditelja da će je dobiti za Božić;
  2. Potez 2: Kada dođe vreme božićne shopping groznice kompanija isporuči ograničene količine navedene igračke koja se jako brzo razgrabi. Pošto roditelji ne mogu da nađu igračku kupuju neku drugu sličnog cool faktora (i cene);
  3. Potez 3: Par nedelja nakon Božića ponovo kreće reklamna kampanja i odjednom se pomenuta igračka opet može naći na rafovima, ovaj put u zamašnim količinama. Klinci pokupe reklamu na TV-u i onda ide "Ali obećao si!!!" priča na koju većina roditelja padne i završi sa kupovinom još jedne skupe igračke.

Osnovni razlog zašto ovo funkcioniše je obećanje i osećaj da se isto mora ispoštovati - stvar duboko ukorenjena u ljudskom društvu. Pošto je dete u pitanju nema previše mesta logici ("Kupio sam ti drugu igračku"). Ne pali jer klinac ima savršen argument: "Obećao si!". Roditelji koji drže do načina na koji obrazuju svoju decu sebi neće dozvoliti da prekrše obećanje i time daju loš primer detetu.

Šah - Mat!

activeCollab za blogere

Revizije, Zadaci... Jedna od važnijih novosti u activeCollab 1.0 je Pages module. Njegova svrha je da korisnicima olakša rad na kreiranju tekstualnog sadržaja. Podržava verzionisanje dokumenata, komentarisanje, kačenje fajlova, email obaveštenja, kačenje zadataka na svaki dokument, organizaciju dokumenata u drvoliku strukturu i još mnogo toga.

Pored Tickets modula (takođe novost u v1.0) Pages je modul koji nam najviše pomaže u radu. Čudo je koliko jedna mala programerska firma mora da proizvodi teksta...

Iako activeCollab koristim svakodnevno u radu već više od dva meseca tek sad mi je palo na pamet da počnem da ga koristim i za pripremu tekstova za Area51. Drafts feature WordPressa je OK, ali activeCollab ipak daje više mogućnost. Par primera:

  • Pre nego što počnete da pišete možete izvući ciljeve koje želite da postignete postom kao zadatke. Kako tekst napreduje i kako pokrivate ključne ideje jednostavni ih štiklirate kao gotove.
  • activeCollab pamti revizije tako da uvek možete da se vratite na neku od prethodnih verzija ili vidite kako se tekst razvijao tokom vremena.
  • Više ljudi može da se uključi u kreiranje posta. Pages može da šalje obaveštenja svaki put kada neko pošalje komentar ili postuje reviziju.

To je samo par stvari koje mi u ovom trenutku padaju na pamet.

Meni je lično najvažnija stvar to što sam po ceo dan u activeCollabu, dok administraciju bloga posećujem izuzetno retko. Ovde su mi članci na kojima radim uvek na dohvat ruke, mogu brzo da zabeležim ideje (globalni Quick Add je takođe novost u 1.0) i tako dalje. Stvarno mi nije jasno zašto se ranije nisam prebacio.

Kao prilog idu dva screenshota - Page details i Edit page.

Borba protiv spam komentara

Par stvari koje sam koristio kada sam pravio sistem za borbu protiv spam komentara u skripti koja vozi activeCollab sajt:

  1. Svi komentari su SPAM dok se ne dokaže da je drugačije.
  2. Spamerima pucaju na linkove. Iz tog razloga svaki komentar koji sadrži URL treba da bude označen za moderaciju. Postoje dva mesta u koja spameri navode URL-ove - link do autorove lične stranice i sam tekst komentara. Ako u jednoj od te dve vrednosti naletite na "http://" ili "https://" odmah komentar označite za moderaciju.
  3. Ako naletite na više od 3 URL-a u komentaru zamolite autora da ispravi tekst komentara i smanji broj linkova. Čovek će to lako razumeti; bot baš i neće, a ovim ćete sprečiti ogromnu količinu komentara da ikada ulete u sistem što automatski smanjuje cimanje oko moderacije.
  4. Stari postovi su uglavnom meta spamera tako da unosi starije od 2 nedelje na kojima ne očekujete dalju diskusiju obavezno treba zaključati.

Ništa fancy, sve je jasno i logično, a najbolje u celoj priči je da rešenje koje koristi ove tehnike i pored svoje jednostavnosti zadržava ogroman broj SPAM komentara van sistema. Oni koji prođu se ručno moderišu, ali njih je stvarno malo tako da ni to nije neki veliki problem.

Quicksilver

Quicksilver

Quicksilver je mali, ali jako moćan alat koji vam omogućava da brzo pristupate aplikacijama, komandama, manipulišete fajlova i štošta još. Filozofija ovog alata se u osnovi svodi na delovanje bez razmišljanja. Cilj je da se neki česti zadaci kao što je otvaranje fajla ili aplikacija (ma gde da se nalazili), mailovanje odabranih fajlova i slično automatizuje na taj način da se nakon određenog perioda čovek toliko navikne da zadatak i proces njegovog rešavanja biva potisnut i ostane samo rezultat. Ova filozofija je u skladu sa tvrdnjom da je tehnologija onoliko dobra koliko nam omogućava da zaboravimo stvari.

Iako je zaboravljanje u ovom slučaju dobra stvar jer čini rad lakšim, stvari postaju u najmanju ruku frustrirajuće kada alat na koji se toliko naviknemo da prestanemo da ga budemo svesni odjednom nemamo na raspolaganju. Ne samo da moramo da radimo "peške", već nas i znanje da postoji nešto što bi nam mnogostruko olakšalo rešavanje problema kljuca i ne možemo da se otarasimo misli - "E da ima to i to, ovo bih uradio bar 10x brže".

Danas sedam za računar da bih ubrzo skontao da mi iz nekog razloga Ctrl + Space ne izbacuje Quicksilver dijalog. Pogledam, Quicksilver je pokrenut (čuči u Menu baru), podešavanja - prečica je podešena na Ctrl + Space. Ali ne radi... Restart Quicksilvera. Ne radi. Logičan naredni korak je restart računara, ali pošto sam imao gomile otvorenih alata i bio u sred rešavanja jednog zadatka odustanem od restarta, kao - mogu bez Quicksilvera. Nisu prošla ni 3 minuta i već sam bio toliko isfrustriran da sam pogaosio sve i restarovao računar. Jednostavno ne vredi. Mučenje...

Ekonomija besplatnog

Pre neki dan, nakon kratke diskusije o budućnosti activeCollaba jedan prijatelj me je uputio na ovaj tekst. Tekst se bavi "ekonomijom besplatnog" i objašnjava kako iskoristiti Besplatno kako bi povećao vrednost, prodaju i profit. Pravila igre su jednostavna:

  1. Uzmi ono što nudiš i rasturi ga na delove;
  2. Skloni delove koji izdvajaju tvoju ponudu i čine je posebnom na stranu, a ostalo skupi na jednu gomilu i ponudi besplatno;
  3. Uživaj u uvećanju tržišta i pažnji koju dobijaš time što nudiš nešto besplatno, a živi od stvari koje te izdvajaju i koje naplaćuješ.

Besplatno kao Besplatno Pivo

Ovde nema ništa novo ni revolucionarno. Igra je odavno poznata - programerske kuće nude shareware i crippleware kako bi privukle mušterije, besplatni uzorci svega i svačega, besplatno uživanje u novim muzičkim hitovima na radiju i televiziji i tako dalje.

Iako sam tekst ne donosi ništa novo, bitna je ponuđena receptura kako doći do toga šta ponuditi besplatno, a na šta nalepiti cenu. Balansiranje između besplatnog i komercijalnog je fina umetnost, ali u tekstu je ponuđeno prilično jednostavno rešenje: Ono što drugi lako mogu da nude daj besplatno, a na ono šta te izdvaja od drugih kači cenu.

Sada još samo da vidim da li i kako se cela stvar uklapa sa open source projektima i slobodnim softverom :)

Brzo serviranje gomile CSS i JS fajlova

Upravo sam naleteo na odličnu tehniku za brzo serviranje statičnog sadržaja, pre svega CSS i JS fajlova. Ako seckate CSS i JS na više fajlova kako biste raspodelili stvari u logične celine onda se vrlo lako možete suočavate sa problemima koje uzrokuje prevelik broj HTTP zahteva. Tehnika opisana u Faster Page Loads—Bundle Your CSS and Javascript članku na SitePointu omogućava da se više fajlova istog tipa iz istog foldera spoje na server strani i budu usluženi kroz jedan HTTP zahtev, samim tim dovodeći do značajno bržeg učitavanja stranice.