iPod Touch je mnogo više od običnog mp3 playera!

iPod Screenshot

Juče sam sa prilično oduševljenja pisao o iPod Touchu i doživljaju koji isti pruža. Do tada sam se sa njim igrao "po propisima" koristeći samo stvari za koje Apple misli da mi trebaju i na način na koji Apple misli da bi trebalo da ih koristim. Ali iPod Touch može MNOGO više od toga... Pošto smo znali da je operativni sistem okresana verzija Mac OS-a, a treba nam da iPod normalno razrešava jedan host u lokalnoj mreži Godža nije bio lenj pa je otključao spravu kako bismo mogli da je podesimo po našim potrebema (tj. njegovim pošto on radi activeCollab interfejs za mobilne uređaje).

Kao side effect sada možemo da radimo sledeće:

  1. Instaliramo niz aplikacija specijalno pisanih za iPhone / iPod Touch, kao i neke klasične Unix aplikacije. Tu su appovi za email, chat, čitanje elektronskih knjige, dodatna podešavanja, ali i stvari tipa Apache, PHP, Python i gomila drugog softvera! Web server na playeru? Torrent klijent? Što da ne! ;)
  2. Dodamo aplikacije koje su inače dostupne na iPhoneu, ali ih Apple nije uvrstio u iPod Touch arsenal - mail, notes, Google Maps, vreme itd.
  3. Pomoću dodatnih aplikaciju sistem može dodatno da se podešava i tweakuje. Pozadine, ikonice, dodatni elementi u interfejsu - samo reci šta želiš!
  4. Možemo da se kačimo na spravu kroz SSH i radimo sve što nam padne na pamet. Unix bre! ;)

Screenshot uključen u ovaj post je napravljen pomoću ScreenShot aplikacije i skinut sa iPoda kroz SFTP pomoću Transmita. Opako, ha?

iPod Touch - napredan interfejs i posvećenost detaljima

Ako pojednostavimo iPhone u Srbiji je: iPod Touch + telefon + kamera + cimanje sa otključavanjem. Dobar telefon sa kojim sam zadovoljan imam, kameru takođe, a cimanje sa otključavanjem mi definitivno ne treba tako da je odluka je da pazarim iPod Touch bila prilično jednostavna.

My iPod Touch

Racionalno opravdanje za kupovinu je bio to što spremamo novu verziju activeCollaba koja će imati i verziju za mobilne uređaje. Kad smo već tu što da ne pokrijemo i iPhone i iskoristimo bar malo buzz koji vlada oko njega. Pored tog "racionalnog opravdanja" stvaran razlog je bila činjenica da sam hteo novu igračku :)

Ako vas zanimaju hardverske i softverske karakteristike ovog uređaja pogledajte review koji je Goran uradio na Svakodnevnici pre par meseci.

Ja ću se ipak skoncentirasti na doživljaj pri korišćenju koji je kod ove sprave mnogo više od proste sume hardvera i softvera. iPod Touch gotovo da ne zahteva nikakvo učenje i na moje zahteve odgovara baš onako kako od njega očekujem. Interakcija je logična, a prsti su se pokazali kao savršeno oruđe za interakciju. Ultimativni test lakoće korišćenja će biti kada odem kući i dam ga ćaletu i kevi da se malo poigraju :)

Naravno, ne sme se zaboraviti ni Wow! efekat koji ova sprava ostavlja na svakog ko se poigra sa njom. Zakreneš telefon i sva tvoja muzika biva grupisana po albumima, a šetaš se kroz njih tako što listaš covere. Kada klikneš na cover isti se u realnom vremenu zarotira za 180 stepeni i na "poleđini" imaš izlistane pesme koje možeš da pustiš. To je JEBENO COOL i svako ko tvrdi drugačije nema pojma i samo se trudi skrnavi.

Ceo doživljaj je prepun sitnih detalja - način na koji se zumira, uređuju često korišćene opcije, navija alarm, šeta kroz liste kontakata i pregledaju dnevni zadaci, uređuju informacije o kontaktu, multi-page interfejs u Safariju itd. Baš ta posvećenost detaljima je ono što iPhone i iPod Touch, kao i većinu Apple proizvoda, izdvaja od konkurencije.

iPod Touch