Šta će doneti novi MacBook Pro?

Kada su izašli Unibody MacBookovi bili smo prvi koji su ih dobili kroz zvanične distributere. To veče smo bili u BG, pa smo u povratku svratili do kancelarije distributera da pokupimo računare, umesto da čekamo dostavu za 2, 3 dana. Čak ih ni devojka koja radi komercijalu i koja nas je dočekala nije pre videla otpakovane.

Đavo nam nije dao mira, pa smo ih otpakovali, da vidimo šta su to Steva i ekipa novo skuvali. I tako, stavimo lepo laptop na sto, kad će dovojka iz komercijale: "Mogu da ga pipnem?" I bi joj dozvoljeno da ga pipne :)

To je bilo pre 3+ godine i potpuno je očigledno da nas uskoro čeka refresh. Evo je lista stvari koja mislim da će se desiti novim MacBook Pro mašinama*:

  1. Optički drive leti. Mehanički je (vidi #2) i diktira debljinu uređaja. Apple će se sa takvim zadovoljstvom otarasiti optike već do kraja godine. Onaj kome treba optika može da kupi i prikači eksternu jedinicu, a Apple je već odavno ima u ponudi (od lansiranja Aira).
  2. Kako godine prolaze, u računarima je sve manje mehaničkih uređaja koje zamenjuju elektronski. Ventiralitori su nužno zlo još uvek, ali već danas se možemo otarasiti optičih uređaja (ničim, jer se retko koriste) i hard diskova (solid state uređajima).
  3. Solid state all the way (256GB+). Ako vam treba veliko skladište, prikačite eksterni disk.
  4. Duži vek baterije. Kada izbaci optiku i hard, Apple će imati više mesta da smesti veće baterije i lepše reši hlađenje novih procesora.
  5. Thunderbold all the way. Moj iMac ima dva Thunderbolt priključka, tako da će i MacBook Pro imati dva priključka.
  6. Ethernet leti. Prključak sam po sebi diktira debiljinu uređaja, a sada se mogu napraviti spoljne Ethernt kartice koje se na komp kače preko Thunderbolta.
  7. Šta još možemo da izbacimo? FireWire i PCMCIA? FireWire možda bude zamenjen manjim priključkom, ali PCMCIA kao oblik proširivanja više nije potreban zato što je tu Thunderbolt.
  8. Ratina display, možda ne u prvoj iteraciji novih MacBook Pro računara, ali definitivno vrlo skoro. Lion 10.7.3 je spreman za monitore male inčaže, a visoke rezolucije tako da je samo pitanje vremena kada će isti biti ugrađivani u MBP liniju proizvoda.

Smer razvoja je jasan: tanje, lakše, duže trajanje baterije, kvalitetnija slika. Procesori i memorije me baš i ne zanimaju - ionako se smenjuju mnogo češće nego form factor samog računara.

* Nisam hardveraš niti pratim koji novi procesori, grafičke i tipovi memorije izlaze. Ukratko: čipovi me ne zanimaju. Ono što me zanima je forma računara (jer je to bitno kupcima) i kako se pojedinačne tehnologije uklapaju u poslovnu strategiju i ponudu proizvođača. Apple je relativno lako pratiti, pošto i posle 15 godina ima istu ponudu modela. Voleo bih da i PC proizvođači umeju da budu toliko disciplinovani i fokusirani.

Four

Servisiranje Apple računara u Srbiji

Jednostavno, blagi užas, posebno ako ste kućni korisnik.

Mi kada imamo problema sa nekim računarom (jako retko, na svu sreću), poručujemo novi kako zaposleni ne bi bio u praznom hodu, a stari kad se popravi, popravi. Svi računari se bekapuju na Time Capsule, pa se restore profila reši za sat vremena. U tom momentu nam više nije bitno koliko će stari komp biti na servisu. Kada ga dobijemo nazad, stoji kao rezervna mašina (za slučaj da se neki od novih računara pokvari) ili dok ne zaposlimo nekog novog kome taj računar može raditi posao.

I tako to ide već 4 godine...

PS: Mašine uzimamo u Srbiji i ne koristimo Apple Care. Možda bismo trebali… Ipak sve računare koristimo za rad minimum tri godine...

Applecare protection plan

User Interface Win: Novi Air Port Utility

Ja i mreže smo dva pojma. Nikada me nisu interesovale, a pošto je Goran to preuzeo na sebe još od dana kada smo otpadali u Medija centru na Fakultetu tehničkih nauka, nisam imao ni potrebu da se sa njima bakćem (fala Godžo!)

Pošto je umreženost sastavni deo onoga što radim i načina na koji živim, silom prilika sam video niz kojekakvih panela za konfiguraciju mreže. Kroz firmu, stan i Kopaonik se izmenjalo dosta rutera u zadnjih 5, 6 godina i gotovo svi paneli za njihovo konfigurisanje su blagi užas: web aplikacije koje koriste IFRAME-ove, nisu upoznate sa JavaScriptom i mogućnošću asinhronog osvežavanja podataka itd. Bilo je tu i skupljih i jeftinijih rutera, ali su svi imali slično rešene panele za administraciju.

Krajem 2007. smo uzeli prvi AirPort Extreme za kancelariju i od tada smo gotovo isključivo na Apple mrežnoj opremi. Panel za upravljanje ovim uređajima je nativna aplikacija koja dolazi uz Mac OS i osvežava se kroz Software Update servis koji Apple pruža.

Najnovije osveženje AirPort Utility softvera (v6.0) moju trenutnu konekciju prikazuje ovako:

Airport utility

Iskusnom administratoru će se ovo verovatno učiniti kao čist eye candy, ali ljudima koji imaju kućne mreže ili vlasnicima malih firma, svaki korak ka pojednostavljenju rada i administracije mreža je i više nego dobrodošao. U vreme kada se proizvođači utrkuju ko će napraviti što komplikovaniji interfejs sa što više kriptično imenovanih opcija, pomak u ovom smeru je i više nego dobro došao.

iA Writer

Ukoliko koristite Mac i dosta pišete, iA Wirter je verovatno najbolje uloženih $9 koje ćete potrošiti ove godine. Po cenu jedne kole od 0.5l na benzionskoj pumpi, dobije se editor koji je pravo uživanje koristiti:

Ia writer

Aplikacija je toliko upeglana, da me vuče da pišem samo kako bih je koristio. Ono što vredi svaki cent (i mnogo više) je pomoć da se održi pažnja na samom tekstu dok se radi. iA Writer to postiže tako što pređe u Full Screen i sa ekrana skloni sve moguće distrakcije. Korak dalje u tom smeru je i Focus Mode (uključuje se sa Cmd + D) koji naglašena samo rečenica koju trenutno pišete.

Najtoplija preporuka.

iPad, evolucija

Koliko god se Apple trudio da u svom promotivnom materijalu nazove iPad 2 revolucijom, u pitanju je ipak samo evolucija proizvoda. To samo po sebi nije loše i tipično je za način na koji Apple razvija svoje proizvode (iterativno, korak po korak, peglajući taman toliko da želiš novu generaciju proizvoda), samo ne treba nasedati na priče promo klipova.

No, ono o čemu hoću da pišem nije prepričavanje već rečenog o iPad 2, već o tome kome je ta spravica namenjena i da li je vredi kupiti. Kada smo nabavili iPad, od njega sam očekivao da bude zgodan, ultra prenosan računar:

  1. Sjajan za putovanja
  2. Zgodan za imati po stanu, za čitanje knjiga, čitanje vesti itd.

Nisam očekivao da bude nešto za rad pošto mu nedostaje fizička tastatura (bez uvrnutih dodataka koji kompletnu priču o ultra prenosnom računaru čine glupom).

Nakon skoro godinu dana korišćenja, ispostavilo se da je iPad stvarno sjajna sprava za imati po stanu, ali da mi na putovanjima ne radi posao pošto očekujem mnogo više od računara - mogućnost da u miru nekog rimskog kafića napišem neki tekst, pogledam šta kupci pišu i odgovorim, možda čak i programiram uz jutarnju kafu, dok se talasi lome na 2 metara od mene. iPad jednostavno nije za to i sve što podrazumeva dosta pisanja je prava muka.

U par navrata su me ljudi pitali da li da nabave iPad, pa smo kroz diskusiju i pitanja: "Za šta ti treba?" uvek nekako dolazili do ove sprave:

MacBook Air

Ukoliko vam računar treba za posao, a posao podrazumeva dosta kucanja, iPad je jednostavno sranje. To da li možete da se naviknete ili ne na on screen tastaturu maši poentu - kada je poslovna primena u pitanju, to ne bi smelo ni da bude pitanje.

MacBook Air 11" s druge strane je full računar u izuzetno malom pakovanju. Dobije se dual core procesor sa dosta memorije za komforan rad, sjajan displej visoke rezolucije, brzina flash skladišta (koji nije probao SSD, ne zna šta to znači u svakodnevnom radu), autonomiju od 5 sati, a sve to upakovano u malo, lagano kućište. Da ne zaboravimo sav softver koje je dostupan za Mac OS, a koji ne postoji i koji ne bi bio praktičan na iOS-u.

Stoji, MacBook Air je duplo skuplji od iPada, ali ja sam uvek za to da se za računar za posao ne treba gledati na cenu. Pouzdan računar za rad se jako brzo otplati.

Naravno, ovo ne znači da su iPad i iPad 2 loše sprave, već samo da su loše za nas koji računare koristimo za programiranje, dizajn, pisanje, održavanje sistema, pružanje podrške i mnogo štošta slično. Iako loš za to, pokazao se kao sjajna sprava za po kući. Pravo je čudo videti ljude koji baš i ne koriste mnogo računare kako ga uzimaju i odmah se kače na Facebook da provere poruke, bez da im iko išta mora objasniti. A onda otkriju kako je lak za surfovanje, zanimljiv za šaltanje muzike i fotki, kako dobrih igrica ima (damn you Angry Birds!) itd.

iPad je računar za ljude kojima računar nije najvažniji alat u životu, a iPad 2 je evolutivni korak u pravom smeru. Za nas kojima je računar ipak alat, tu su MacBook Pro i MacBook Air sprave, pa kome je šta prioritet - sirova snaga ili prenosivost.

Novi OS za PC

HP je najavio da njihov webOS (koji su kupili kada su pazarili Palm) uskoro dolazi i na PC-jeve.

Iskreno, bilo je krajnje vreme da se jedan veliki PC proizvođač uozbilji po tom pitanju. Razumem da je oslanjanje na Microsoft da pokrije probleme što se razvoja softvera tiče jednostavnije i jeftinije, ali ja sam iskreno uveren da firma koja pravi hardver i ozbiljna je po tom pitanju mora i da piše softver za njega i ne sme to da prepusti nekoj drugoj kompaniji.

Apple nikada nije krio da je taj pristup jedna od osnovnih stvari na kome se bazira njihov uspeh, tako da mi je stvarno čudno da se ni jedan veliki igrač do sada nije odlučio da se skine sa Microsofta i poradi na svom operativnom sistemu. Deluje tako očigledno...

Toolkit 2010

Kada pogledam alate koje svakodnevno koristim za programiranje i podršku, nisu se promenili već duže vremena. Neki su unapređeni (novi Transmit, stabilan Sktich itd), neki i ne baš, ali se sam izbor nije promenio: Zend Studio je napredno PHP razvojno okruženje. Iako već par mesecima svi imamo licence za najnoviju verziju (v8), ja i dalje koristim stari 5.5. Neke navike teško umiru, kao i moja odvratnost prema svemu baziranom na Eclipse platformi.

Mogućnosti bez kojih ne bih mogao su Jump to Resource i Code Completion. Bez njih je rad na projektima koji imaju mnogo fajlova i klasa (kao što je activeCollab) stvarno muka.

Zend Studio 5

Skitch je najupeglaniji način da se napravi screenshot koji sam do sada video. Jeste da ne liči ni na jednu Mac aplikaciju, ali je zato savršeno dizajniran za posao koji radi.

Najbolje opcije - jednostavan resize i crop, lako označavanje delova na slici, kao i ugrađen sistem da se fajlovi lako uploaduju na neki od servisa za deljenje slika, kao i na neki FTP ili SFTP server. Takođe cool je i drag and drop opcija čuvanja fajlova; njega gotovo isključivo koristim i ne sećam se da li sam ikada koristio Skitchev ugrađeni Export alat.

Skitch

Versions je odličan Subversion klijent za Mac. Voleo bih da su neke stvari malo upeglanije (kao npr mogućnost da se odradi update više work copyja istovremeno, postojanje alata koji olakšava merge itd), ali je sve u svemu prilično zgodan alat i vredi cenu licence.

Main Versions.app Window

Transmit je FTP, SFTP, Amazon S3 itd klijent za Mac. Ono što mi najviše koristi je kolonalni prikaz, kako foldera u lokalu tako i remote foldera, dobar queue i činjenica da radi kako treba (ne puca, ne izostavlja fajlove i slične gluposti koje neki drugi FTP klijenti prave).

Transmit.app

Jednostavan trik za kreiranje novih fajlova

Kada sam se pre dve i po godine prebacivao sa Windowsa na Mac, jedna od prvih stvari koju sam primetio da mi nedostaje je mogućnost kreiranja novog fajla u folderu direktno iz Findera. U Windows Exploreru je to lako - desni klik kada ste folderu, pa iz New menija izabereš tip koji hoćeš da kreiraš.

Toga na Mac OS-u nema... U jednom momentu sam čak i kreirao Automator akciju za kreiranje novo fajla, ali je nisam previše koristio pošto je bila previše zavučena i nezgrapna. Čak je i otvaranje Terminala, navigacija do foldera i kucanje edit (ili mate u zavisnosti od toga koji sam tekst editor tada koristio) komande bilo zgodnije od nje.

Amater, šta reći :) Međutim, juče uzmem da pročitam stvari koje su mi ostale nepročitane i naletim na članak koji opisuje kako su različiti operativni sistemi pristupali odnosu fajl menadžera i aplikacija, kao i kreiranju novih fajla. Na kraju članka ima i jednostavan trik kako da omogućite lako kreiranje novih fajlova, kao i fajlova na osnovu šablona u Finderu.

Trik se oslanja na ugrađeno ponašanje u Finderu - kada krenete da premestite nešto iz zaključanog foldera, sistem će umesto premeštanja napraviti kopiju.

new-file-info.jpg

Ispratite sledeće korake i sve će vam biti jasno:

  1. Napravite folder "New File" negde gde vam neće smetati (ja sam ga stavio u svoj home folder)
  2. U njemu napravite niz praznih fajlova. Ja imam "New Text File.txt", "New PHP File.php" i "New HTML File.html" (plus jedan folder, čisto za testiranje)
  3. Desni klik na "New File" i otvorite Get Info dijalog. U General sekciji otkačite Locked opciju kao na slici
  4. Kada ste to završili, prevucite folder u Dock i kreirajte Stack

Sada je dovoljno da uzmete i prevučete fajl iz "New File" Stacka u folder gde želite da kreirate novi fajl i Finder će temo napraviti kopiju koju dalje možete da koristite kako vam je volja:

Najbolja stvar je što fajlovi ne moraju da budu prazni, pa možete imati i template. Uz to, niste ograničeni samo na fajlove. Imate strukturu foldera i fajlova koju uvek koristite za projekte? Kreirajte template folder, nabacajte u njega sve što inače koristite i to je to - celu strukturu ćete kasnije kopirati prostim prevlačenjem. Još jedna dobra stvar je da je folder zaključan, tako da nećete moći da greškom ispreturate, izmenite ili obrišete svoje fajlove. Da biste to mogli da uradite, moraćete prethodno da otključate folder što je dodatni stepen "zaštite" od brljanja.

new-file-stack.jpg

Toliko od mene. Pročitajte gore pomenuti članak za detalje i "teorijsku podlogu" o ovoj prilično jednostavnoj operaciji koja je iz nekog razloga uvek zakomplikovana na svim platformama.

iMac - All-in-One Desktop Computer

Sećam se dana pre nego što ću pazariti svoj prvi PC. Kasnije je vreme pokazalo da sam daleko od hardverskog entuzijaste i da mi je hardver zanimljiv samo u periodu pre nego što pazarim novi računar, ali sam tada čitao sve što se moglo naći o računarima.

Bila je to '98. godina i od magazina sam uglavnom kupovao Mikro. Za PC Press se nije uvek imalo para :) Ono čega se sećam iz jednog od tih starih brojeva Mikra je bio i članak o prvim iMacovima.

old-imac.jpg

Na slici gore nije taj članak, već nešto što sam našao na netu. Mikro verzija je bila dosta mračnija, sa tamnijim fotkama.

Prvi iMac je bio stvarno čudan računar - sve je bilo u kućištu monitora, imao je ručku na poleđini, ugrađene zvučnike, uvrnut miš i zanimljivu tastaturu, CD ROM direkt ispod ekrana... Uz sve to, dolazio je u nizu različitih boja:

imac-boje.jpg

To je stvarno bila sprava koja je odskakala od svega ostalog što sam mogao naći (sive kutije sa sivim monitorima, sivim tastaturama i sivim miševima). Par godina nakon toga, Steve Jobs je "progralisao" smrt CRT-ovima u Apple ponudi i predstavio "lampu":

Sa prvim iMacom Apple je krenuo u all-in-one desktop computer avanturu gde i dan danas prednjači u odnosu na sve konkuretne.

Pored starog sivila, PC kućišta sada dolaze u različitim bojama i prave ih od različitih materijala, ali i dalje mi izgledaju kao da nisu puno napredovali. To su i dalje ekstra bučne kante pored stola, pune skupe elektronike kojoj cena pada stravičnom brzinom, povezane šumom kablova na monitore, miševe i tastature koji dizajnom ne idu jedno uz drugo.

Ekstremnu proširivost i fleksibilnost što se nadogradnje tiče ostavljam entuzijastama koji svaka 3 meseca menjaju grafičke karte i procesore, dodaju diskove i ugrađuju vodena hlađenja. Moj lični izbor je uvek pre skladan dizajn sa pričom, iako isti možda dolazi uz neka ograničenja.

O email klijentima

postbox.jpg

Danas Dragan pomenu Postbox. Pošto generalno imam slabost prema email klijentima (da li sam pominjao da mi je neostvareni san da napravim webmail aplikaciju?) i pošto je beta dostupna za besplatan download, odmah sam je skinuo da vidim o čemu se radi. Pokrenuo, podesio GMail (jako jednostavno) i otvorio par mailova koje je prve skinuo.

Hteo sam da vidim da li se kači kroz POP3 ili kroz IMAP da mi ne bi kojim slučajem brisao poruke sa servera pa sam otvorio settings dijalog za account. A tu poznata slika - Mozilla Thunderbird! Kasnije sam proverio i stoji - Postbox je zasnovan na Thunderbirdu. Mnogi će reći da je to dobra stvar jer se gradi na stabilnoj osnovi, ne rasipaju se resursi jer se nadgrađuje na hiljadama već utrošenih sati, a i projekat automatski nasleđuje sve što Thunderbird u budućnosti uradi itd. Sve to stoji i siguran sam da će Postbox naći hiljade poklonika i mušterija. Ali...

Kada god probam neki novi email klijent uvek doživim malo razočarenje jer uvek vidim propuštenu priliku da se za desktop klijente bude ono što je GMail bio za webmail aplikacije, prilika da se zaboravi sve što se do sada znalo o desktop email klijentima i napravi nešto sam drugačijom vizijom od "hajde da potučemo Outlook po broju ugrađenih mogućnosti" ili "hajde da Thunderbirdu dodamo social dimenziju" ili "hajde da prenesemo desktop interfejs u browser".

Iskreno mislim da postoji mesto za email klijent napravljen sa "hajde da napravimo email klijent koji će raditi kako ja želim pa makar se to kosilo sa svim konvencijama koje sada važe među desktop klijentima" vizijom. Trebalo bi da dođe neko i da na drugačiji i svež načim pristupu problemu koji se već godina rešava na isti način, neko ko će uraditi ono što je Basecamp uradio web baziranim alatima za upravljanje projektima ili Gmail webmail aplikacijama.

Da se malo protresu stvari...

iWork '09 fajlovi više nisu paketi

Od svih glasina o tome šta će biti predstavljeno na ovogodišnjem MacWorldu mene su najzanimljivije bile sledeće tri - novi Mac Mini, novi Cinema monitori i novi iWork. Od tri navedene samo je iWork stvarno i predstavljen. No dobro...

pages.png

Pošto uglavnom koristim Pages (Numbers i Keynote koristim kada moram), prevashodno su me zanimala unapređenja te aplikacije kao i potencijalne novosti koje iWork kao celina donosi. Evo tri koje su mi privukle pažnju:

  1. iWork '09 fajlovi više nisu paketi. Subversion koristim svakodnevno u radu sa kodom, ali je problem što se iWork '08 i Subversion ne slažu baš lepo zato što iWork fajlovi nisu fajlovi, već paketi. Pakete Mac OS tretira kao fajlove, ali su u stvari folderi. Pri svakom čuvanju iWork čisti paket ujedno brišući .svn foldere unutar njega što napravi pravi mali nered sa SVN-om. iWork '09 fajlovi su napokon pravi fajlove pa je verzionisanje moguće i bez prljavih trikova. *
  2. Full screen mod u Pages. Ovaj mod je super kada želite da pišete, a da vam druge aplikacije ne odvlače pažnju. Pred vama je samo ono na čemu radite i ništa drugo. Iako postoji niz aplikacija koje nude sličnu funkcionalnost (WriteRoom, MacJournal itd), lepo je videti ovo kao dao Pages i izvedeno na Apple način.
  3. iWork.com sharing. Još uvek u beti, ali ideja o centralnom mestu za dokumente gde ljudi mogu brzo da ih pregledaju, skinu u formati koji njima odgovara i komentarišu deluje jako dobro. No, da bi se stvarno videla vrednost ovakvog servisa treba ga i koristiti tako da ću se suzdržati od bilo kakvih komentara osim da cela stvar deluje zanimljivo.

Nema sumnje da je iWork napredovao sa novom verzijom i da se kreće u zanimljivom pravcu (iWork.com), ali sumnjam da ću upgradeovati u skorije vreme. Kao nekome ko office alate koristi relativno retko i za najosnovnije poslove, a već ima iWork '08, ovaj upgrade mi ne donosi dovoljno unapređenja kako bih opravdao trošak od $79.

* Tehnički se ništa nije promenilo - iWork i dalje koristi pakete, ali ih pri čuvanju ne čuva kao folder, već kao zip arhivu. Stari način je i dalje podržan i može se uključiti na Preferences dijalogu.

Vista - Boot Camp - Fusion

Pre par dana su nam stigle dve Vista licence, za nove laptope. Za razliku od starih mašina gde su Windows instalacije bile kasične virtualne mašine unutar Mac OS-a, sa novima smo odlučili da idemo na dual boot variajntu.

vista-bootcamp-fusion.jpg

Evo je procedura:

  1. Pokrenete Boot Camp Assistance aplikaciju (nalazi se u /Applications/Utilities) i kažete da želite novu Windows instalaciju. Aplikacija će vam omogućiti da kreirate novu particiju i nakon toga tražiti od vas da ubacite instalacioni disk i restartujete računar.
  2. Računar će se restartovati i ide klasična Windows instalacija (offtopic: da li sam se ja tripujem, ili Vista installer traži mnogo manje informacija od ranijih Windowsa?)
  3. Kada se instalacija završi i ulugujete se sa Windows nalogom, izbacite Windows i ubacite Leopard instalacioni disk koji ste dobili uz računar. Na disku se nalaze svi potrebni drajveri plus Boot Camp Control Panel alat. Ovaj alat vam omogućava da konfigurišete hardver i da restartujete računar tako da se pri sledećem startu pokreće Mac OS (Restart in Mac OS).

Nema cimanja sa više diskova sa drajverima, dodatnim softverom za particionisanje diska itd. Sve što je potrebno je Windows i Leopard instalacioni diskovi i malo vremena.

Veliki smor kod dual boot setupa je to što treba da restartujete računar u drugi OS ako vam treba neki fajl ili program. Takođe, ne možete da koristite paraleleno dva operativna sistema. Proizvođači alata za virtualizaciju su uvideli problem tako da sada alati kao što je VMware Fusion bez problema koriste postojeće Windows particije na disku i mogu da ih podignu kao virtualne mašine.

bootcamp-partition.jpg

I dva mala dodatka za kraj:

  1. Kada palite računar, možete birati particiju sa koje da se bootuje sistem tako što držite pritisnut taster Alt.
  2. Oliver mi reče da Boot Camp može da pravi problema ako je disk već particionisan. Nisam imao slične probleme, ali ipak prenosim - ako se Boot Camp buni, a vi imate više od jedne particije na disku, moguće da je to uzrok problema.

UPDATE: Zašto dual boot, a ne klasična virtualna mašina? Zato što ponekad Windowsu zatrebaju SVI dostupni resursi, kao za partijicu novog Call of Duty-ja na primer :)

call-of-duty.jpg

Versions

Nakon višemesečne javne bete, nedavno je objavljen Versions 1.0, novi grafički interfejs za rad sa Subversionom za Mac OS. Par dana posle Versions je postao i zvaničan SVN klijent u firmi zamenivši stari dobri SvnX, pre svega zahvaljujući Godži. Iscimao se čovek da nas sve odreda prebaci :)

Kao što rekoh, pre Versions svi smo koristili SvnX. SvnX je besplatan, lepo radi posao, ali mu je interfejs dosta čudan dok se ne naviknete, ponajviše zato što koristi prozor za svaki bitniji alat. Kada radite prost update na primer, verovatno ćete imati otvorena 3 prozora - Work Copies i Repositories koji su otvoreni po defaultu i prozor sa informacijama o samom Work Copyju kroz koji radite update. Mnogo, posebno ako dosta koristite ekspoze gde svaki nepotreban prozor samo pravi nered.

versions.png

Za razliku od njega, Versions nudi lep, klasičan single window interfejs na koji smo uglavnom navikli. Mogućnosti su standardne za alate ove vrste - tu je manje više sve što vam treba da biste radili sa work copyjima, repository browser koji omogućava direktan rad sa fajlovima unutar repositoryja, bez potrebe za work copyjem itd. Koliko sam imao prilike da primetim u zadnjih par nedelja korišćenja, Versions ne nudi ništa revolucionarno novo, ali je izvedba vrhunska što je sasvim dovoljno da vas navuče.

Evo par stvari koje se meni izuzetno sviđaju:

  1. Kada gledate listu izmenjenih fajlova u work copyju, ne dobijete flat listu već tačno vidite izmene u strukturi projekta.
  2. U bookmarks sekciji, Versions prikazuje broj modifikovanih fajlova (žuti mehurić) u samom work copyju i broj izmenjenih fajlova na serveru (plavi mehurić). Ovo jasno i glasno kaže da je neko commitovao izmene i da bi verovatno trebali da odradite update.
  3. Inspector olakšava rad sa svojstvima fajlova i foldera. Posebno je jednostavan ignore, nešto za šta sam ranije koristio komandnu liniju.
  4. Postoji niz alata koji se mogu koristiti za pregled diffova (FileMerge, TextWrangler itd). Versions vam omogućava da izaberete alata koji vam najviše odgovara.

Većih zamerki stvarno nemam, valjda zato što sam uz SvnX navikao da neke stvari kao što su konflikti i merge brancheva rešavam ručno... Voleo bih kada bi Versions imao alat koji olakšava te operacije, ali mogu da živim bez njega.

Najtoplija preporuka ekipi koja svakodnevno koristi SVN i treba joj dobro grafičko okruženje za rad sa istim. Versions je komercijalan alat i košta 39EUR.

MacBook Pro, Time Machine i migracija podataka

Danas smo se malo provozali do Beograda, da se vidimo sa drugarima, popričamo o novostima koje se spremaju za jednu od skorijih verzija activeCollab i, u povratku, pokupili nove laptope. Kako nam rekoše kod distributera, mi smo ćapili prve zvanično uvezene MacBook Proove poslednje generacije. Outgeek that! :)

mbp.jpg

Ranije, kada sam menjao mašinu ili reinstalirao operativni sistem trebalo mi je minimum par sati, a ponekad i dana da je natenane podesim - aplikacije, razvojno okruženje itd. Znam, može to i mnogo brže, ali jednostavno nikada nisam koristio alate kao što je Norton Ghost.

Od kada sam počeo da koristim Leopard koristim Time Machine - izuzetno lak način backupovanja sistema koji je po defaultu uključen u Mac OS. Zahvaljujući postojećem backupu i mogućnosti importovanja profila iz backupa na drugi računar, novi MacBook Pro je doveden u funkcionalno stanje za 15, 20 minuta. Sve što je trebalo da uradim je da uštekam disk na kome se nalazi Time Machine backup iMaca koga koristim u kancelariji i pustim aplikaciju da migrira podatke.

Stvari koje nisu uvezene, a da sam ih do sada primetio su:

  1. Podešavanja web servera nisu bila uvezena. httpd.conf, konfiguracioni fajl sa definicijama virtualnih hostova i hosts fajl samo ručno kopirao. Nakon restarta web servera sve je lepo proradilo.
  2. MySQL po defaultu nije bio startovan i nije migrirano podešavanje da se automatski startuje sa startovanjem računara.
  3. Morao sam ručno dodati latinicu i ćirilicu u Input meni.

To je manje više to za sada. Sve ostalo je, koliko vidim, na mestu - aplikacije, sistemska podešavanja, dokumenti, lozinke... Prijatno sam iznenađen koliko je ceo proces jednostavan i koliko vremena štedi.

Safari - najbolji browser za Mac OS

Nisam hteo da se igram sa Firefox 3 bar dok ne izađe Release Candidate. To se i desilo pre par dana (RC1 je dostupan za download ovde), ali sada apsolutno nemam želju da se cimam sa tim.

Firefox 2 mi se gušio sa GMailom pa sam neko vreme koristio Camino. Fin browser, ali mu nedostaju neke stvarčice (reoderovanje tabova, Undo Close Tab i upotrebljiv Find on Page ponajviše) pa sam uporedo sa njim počeo da koristim i Safari. Kroz par dana više nije bilo sumnja - Safari šije svaki browser na Macu!

Sa verzijom 3 Safari je dosta napredovao u svakom pogledju i pretenduje da bude najbolji browser dostupan na tržištu. Bogat je mogućnostima i po tom pitanju ne zaostaje ni za jednim trenutno dostupnim browserom, 100% je optimizovan za Mac (Keychain, Services, .Mac itd), a sa par dodataka može se podesiti da se ponaša na način na koji su korisnici ostalih browsera navikli (neke navike je teško iskoreniti).

Malo o dodacima koji Safariju dodaju stvari zbog kojih se ranije nisam prebacio na njega:

Saft je komercijalni dodatak koji pegla sve što sam ranije zamerao Safariju - otvaranje prozora u novom tabu, full screen mod i mnogo toga. Moglo bi se reći da Saft firefoksizuje Safari :) Lista mogućnosti i podešavanja koje Saft dodaje je impresivna i vredi svaki cent (Saft košta oko 9 eura).

saft.jpg

Inquisitor je suggestion alat za Search Box i radi slično kao auto-suggest opciji u Firefoxu, uz lepši interfejs i par dodataka. Ovaj dodatak je besplatan.

Picture 2.png

Za developere tu je develop meni koji u velikom meri zamenjuje Firebug + Web Developer ekstenzije. Development mogućnosti su integrisane u sam browser tako da nema overheada koji ekstenzije dodaju Firefoxu.

develop.png

Dodatak: Develop meni se uključuje na Advanced tabu Preferences dijaloga:

develop.jpg

Prozivka

Leopard je dobio lepe, velike ikonice za računare u mreži. Samo pogledajte kako izgleda generic PC ikonica. Nekom je baš bilo zabavno dok je ovo pravio.

publicgeneric-pc.png

Da napomenem - ovo nije fan art ili neko zezanje. Ovo je stvarna ikonica koju dobijete u okviru Leopard operativnog sistema.

Uz opravljen Mac Leopard na poklon! Samo u Srbiji!

old-imac.jpgBole je moj 24" iMac. U zadnjih par meseci je bio potpuno neuračunljiv. Mislio sam da je u pitanju softverski problem (Leopard mu nije lepo legao), ali se na kraju ispostavilo da je problem bio u hard disku koji je polako počeo da umire.

Mašina je poslata u Beograd gde su mu zamenili disk, ugradili još RAM-a (jako dugo sam planirao da mu ugradim 4GB RAM-a i završim sa tim) i instalirali OS.

About-This-Mac.jpg

Tu je i najsmešniji deo priče. Kada je poslata mašina na njoj je bio Leopard - retail licenca koju sam kupio u novembru. U kutiju sam stavio samo Tiger diskove koje sam originalno dobio sa mašinom jer nisam video potrebu da im šaljem i Leopard (znao sam da je hardverski problem u pitanju i da ću sam instalirati OS kada oprave računar). Kada mi je mašina vraćena na njoj je bio Leopard (nemam pojma čija i koja licenca) sa sve gomilom softvera - sve podešeno, ikonice kulturno poslagane u Dock, ma milina jedna.

Da li je softver krekovan ili su bile trial licence na disku stvarno ne znam, ali za OS znam sigurno da nije moj. U čemu je fazon sa domaćim servisima? Pošalješ računar na servis i dobiješ mašinu sa podešenim i krekovanim softverom? Kao da se podrazumeva da to želiš i da nemaš licence. Nisu čak ni pitali.

Znam da je ovo Srbija i da je 90% softvera krekovano, ali mi u firmi smo se dogovorili da koristimo legalan softver i toga se držimo. Bilo bi krajnje licemerno da softverska firma koristi krekovan softver i očekuje da će neko drugi plaćati njen. Kao što Dragan često ima običaj da napiše - Give respect and get it back!

No dobro, živimo u sredini gde većina stanovnika ovako nešto tretira kao value added uslugu :( Ono što je bitno je da mašina sređena i da radi kao sat. Sad treba videti koliko 4GB stvarno pomaže u svakodnevnom radu.

ecto i desktop vs web apps priča

ecto.jpgU zadnjih nedelju, dve sam nešto manje blogovao. Nije da nemam šta da kažem, nego nikako da pazarim ecto, a istekao mi trial. Jako brzo sam se navikao na ovaj mali alat i postao skoro zavisan.

Od kada sam se prebacio na Mac nekako mi desktop aplikacije više leže nego web aplikacije - kada nađem nešto dobro naviknem se i nema nazad. Preferiram Mail.app umesto webmaila, NetNewsWire umesto online RSS readera, ecto umesto WordPress interfejsa, iWork umesto Google Docsa, Adium umesto web chata i sličnih varijanti.

ecto radi i na Windowsu i na Macu i košta desetak eura. Lep mali alat po prihvaljivoj cenu.